Curry z krewetkami ze szpinakiem
Jeśli kochasz curry, nie musisz spędzać godzin w kuchni! To curry z krewetkami inspirowane Keralanem jest szybkie w przygotowaniu i pełne aromatycznych smaków
Przygotuj zdrowe curry w domu. To danie curry inspirowane Keralą z warstwami aromatycznych składników, które jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Podawać z ryżem i chapati.
Składniki
- 1 łyżeczka. nasiona gorczycy
- 1 łyżeczka. nasiona kolendry
- 1 łyżeczka. Kurkuma
- 1 łyżeczka. nasiona kminku
- 3 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
- 5 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i grubo pokrojonego
- 1 zielone chili, posiekane
- 280 gramów surowe krewetki królewskie
- 200 gramów
- pomidory, posiekane 200 ml
- lekkie mleko kokosowe 300 ml
- gorący bulion warzywny 250g
- liście szpinaku
- Garść mrożonego groszku, rozmrożonego
Wskazówki
- Dodaj przyprawy, czosnek, imbir i chilli do robota kuchennego. Dopraw i ubij do zmielenia. Dodaj 100 ml wody i ponownie ubij. Wsyp miksturę do miski i dodaj krewetki. Odstawić na 1 minutę.
- Podgrzej dużą patelnię. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż krewetki na rozgrzaną patelnię. Gotuj przez kilka minut, obracając do ugotowania. Wyjmij i odłóż na bok.
- Wlej mieszankę przypraw na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć do wrzenia. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i wywar. Dusić przez 10-15 minut. Dodaj szpinak i groszek. Gotuj przez 1 min. Zwróć krewetki, wymieszaj i dopraw w razie potrzeby. Podawać z niewielką porcją ryżu kolendrowego.