Curry z krewetkami ze szpinakiem

Jeśli kochasz curry, nie musisz spędzać godzin w kuchni! To curry z krewetkami inspirowane Keralanem jest szybkie w przygotowaniu i pełne aromatycznych smaków

Przygotuj zdrowe curry w domu. To danie curry inspirowane Keralą z warstwami aromatycznych składników, które jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Podawać z ryżem i chapati.

Składniki
  • 1 łyżeczka. nasiona gorczycy
  • 1 łyżeczka. nasiona kolendry
  • 1 łyżeczka. Kurkuma
  • 1 łyżeczka. nasiona kminku
  • 3 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i grubo pokrojonego
  • 1 zielone chili, posiekane
  • 280 gramów surowe krewetki królewskie
  • 200 gramów
  • pomidory, posiekane 200 ml 
  • lekkie mleko kokosowe 300 ml 
  • gorący bulion warzywny 250g 
  • liście szpinaku
  • Garść mrożonego groszku, rozmrożonego

    Wskazówki

    1. Dodaj przyprawy, czosnek, imbir i chilli do robota kuchennego. Dopraw i ubij do zmielenia. Dodaj 100 ml wody i ponownie ubij. Wsyp miksturę do miski i dodaj krewetki. Odstawić na 1 minutę.
    2. Podgrzej dużą patelnię. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż krewetki na rozgrzaną patelnię. Gotuj przez kilka minut, obracając do ugotowania. Wyjmij i odłóż na bok.
    3. Wlej mieszankę przypraw na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć do wrzenia. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i wywar. Dusić przez 10-15 minut. Dodaj szpinak i groszek. Gotuj przez 1 min. Zwróć krewetki, wymieszaj i dopraw w razie potrzeby. Podawać z niewielką porcją ryżu kolendrowego.