Posiłki dla pracowników – czy warto?
Catering dla firm obecnie zyskuje na popularności, szczególnie w większych miejscowościach oraz w miejscach z dużą ilością pracowników. Powodem jest między innymi renoma marki, troska o pracowników, ale też potrzeba ich wspierania. Dzięki takim rozwiązaniom pracodawca zyskuje zaufanie swoich pracowników.
Jakie są plusy cateringu firmowego?
Catering dla firm powinien być zapewniony dla każdego, kogo praca odbywa się w nadmiernie ciężkich warunkach. To między innymi prace związane z pracą w upale lub mrozie, z dużym wysiłkiem fizycznym oraz obarczone nadmierną utratą energii. Posiłki są przeznaczone także dla osób pracujących na zewnątrz w okresie od listopada do końca marca. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zagwarantować pracownikom również jeżeli warunki pracy nie są wcale wymagające.
Zdrowy posiłek jest najlepszym źródłem energii, co oznacza wzrost zaangażowania w pracę, wspiera koncentrację i zapobiega nerwowości. Pracownicy nie muszą iść na miasto na zakupy w porze obiadowej, z dzięki temu mogą poświęcić ten czas na swoje obowiązki. Catering dla firm pozwala pozostać w miejscu pracy, zrelaksować się i odpocząć w gronie kolegów z pracy zamiast biegania po mieście w poszukiwaniu dobrego miejsca na obiad.
Catering dla pracowników Wpływ cateringu dla pracowników na relacje z pracodawcą
Przełożony decydujący się na zakup jedzenia zatrudnianym osobom ma bardzo dobrą opinię, natomiast pracownicy firmy zyskują dodatkowo jeszcze lepszą motywację do pracy. Osoby pracujące w takim miejscu wiedzą, że mają szefa, który troszczy się o nich oraz o zaspokojenie ich potrzeb, a tym samym efektywnie zachęca ich do generowania jeszcze większych zysków firmy.
Posiłek spożywany w gronie kolegów z pracy jest również świetną metodą poznawania i integracji wśród pracowników.
Catering firmowy pozwala pracownikom zaoszczędzić pieniądze i czas. Jedząc w miejscu pracy, można zapomnieć o konieczności ich przygotowywania w domu czy kupowania. Z kolei pracodawca otrzymuje 190 zł dotacji na wyżywienie dla swoich pracowników i jest to wsparcie, od którego nie nie ma konieczności opłacania składek ZUS.